De energietransitie gaat zo hard, dat er op sommige dagen een overschot aan elektriciteit is. Hierdoor komt het energienet onder druk te staan, en krijg je minder geld voor jouw opgewekte groene stroom. Bij Vandebron bieden wij onze producenten daarom een Flex Service aan. Zo halen wij het maximale uit jouw installatie.

logo Vandebron

© 2024 Vandebron

Bank: NL97RABO0140917969

KvK: 59394218

BTW: NL853458194B01

Regulerende autoriteiten: ACM en AP

Flexibiliteit wordt steeds belangrijker

Vraag en aanbod van energie moet continu op elkaar worden afgestemd om ons elektriciteitsnet in balans te houden. Dit balanceren heeft financiële gevolgen voor het rendement van jouw productie-installatie. Door jouw energiebron slim aan te sturen, lever jij alleen energie wanneer dit financieel aantrekkelijk. Ben je nog geen producent bij Vandebron? Meld je dan eerst aan.

Jouw financiën in één overzicht

Meer informatie

Binnen MijnVandebron heb je toegang tot al je gegevens. Hierbij heb je zelf de keuze tot in welk detail je dit wilt inzien. Wil je exact weten wanneer jouw energiebron is afgeschakeld? Download dan het overzicht waarop alle maandelijkse acties staan. Heb je toch liever een algemeen overzicht? Dan is dat natuurlijk ook gewoon mogelijk.

Meer informatie

Vul de vragenlijst in en bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Bekijk de mogelijkheden

Ik wil graag energiebron worden.

 •    Hoe verdien ik geld op momenten dat ik geen stroom produceer?

  Iedere dag doen wij biedingen op de EPEX markt voor ieder individueel uur van de dag. Als wij beloven 1 MWh in een bepaald uur te produceren, dan moeten wij die ook nakomen. Als wij meer of minder dan 1 MWh aanleveren in één uur, dan komen wij de bieding niet na en moeten wij energie kopen of terugkopen op de onbalansmarkt. De onbalansmarkt zorgt ervoor dat op de dag zelf vraag en aanbod in evenwicht blijven. De prijshoogtes op deze markt veranderen steeds, zowel positief als negatief. De prijs op de onbalansmarkt kan erg negatief zijn, vaak door een onverwacht overschot aan energie. In dit geval kopen we de bieding terug op een negatieve prijs door de zonne-installatie bewust zo ver mogelijk afschakelen. Met andere woorden, de productie stoppen levert geld op. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dit houdt duurzame energie rendabel en beschikbaar.

 •    Hoe word ik vergoed als mijn installatie afgeschakeld wordt?

  Wij betalen je uit alsof er geen curtailment heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat gemiste elektriciteitsinkomsten, gemiste GVO inkomsten en SDE++ subsidie (indien van toepassing) gewoon uitbetaald worden.

 •    Hoe komt de winstdeling tot stand?

  De situatie op de onbalansmarkt verschilt van dag tot dag, met enorme verschillen op momenten dat er veel stroom opgewekt wordt. Naast de gemiste inkomsten die gecompenseerd worden zoals uitgelegd in vraag 2, ontvangt de producent een extra winst. De hoogte hiervan is afhankelijk van de situatie op de onvoorspelbare onbalansmarkt.

 •    Hoe weet ik of mijn PV/Wind-installatie in aanmerking komt voor de Flex Service?

  Wij kunnen bepalen of jou installatie in aanmerking komt voor onze Flex Service door het invullen van ons aanmeldingsformulier. Deze vragenlijst ontvang je door je aan te melden via deze link.

 •    Ik wil dat mijn energiebron flexibel aangestuurd wordt, wat nu?

  Door je aan te melden via deze link ontvang je een vragenlijst. Vul deze vragenlijst in en wij zullen vervolgens met een voorstel komen om jouw energiebron zo snel mogelijk te voorzien van sturing.

 •    Hoe zit het met mijn eigen gebruik?

  Wij zorgen ervoor dat je altijd voldoende energie hebt voor eigen gebruik. Je kunt zelf een waarde kiezen tot hoever de installatie afschakelt. Stel, je hebt een installatie van 750kW en 30kW eigen gebruik, dan kan dat. Wij kunnen de installatie tot maximaal 5% van de totale productie laten produceren.

 •    Ik heb interesse in een batterij, hoe kan ik dit combineren?

  Bij interesse in een batterij graag ons interesseformulier invullen. Het interesse formulier kun je vinden door op de "Ik heb intesse"-knop te klikken. Vink hierbij aan dat je geïnteresseerd bent in een batterij en wij zullen contact met je opnemen.

 •    Wat gebeurt er bij negatieve day-ahead prijzen?

  In deze gevallen schakelen we de installatie af om ervoor te zorgen dat er niet wordt geproduceerd tijdens negatieve day ahead uren. Dit zorgt voor een directe kostenbesparing en bieden wij aan als een service.

Installatie en test

De energiebron wordt voorzien van sturingshardware en nauwkeurig getest.

Technische scan

Wij adviseren je op basis van de technische informatie van jouw installatie en jij maakt zelf de keuze.

Persoonlijk dashboard

Wij optimaliseren de productie, terwijl jij alles kunt inzien in jouw MijnVandebron-omgeving.

Zo halen wij meer uit jouw energiebron

Flex ServiceBatterijenProducent wordenNieuws

Maximaal rendement uit jouw energiebron

Maak energie inzichtelijk met MijnVandebron

Of het nu gaat om jouw energie productie, besparingen of financiële documenten. MijnVandebron geeft alle informatie weer die jij nodig hebt op één plek. Direct en overzichtelijk.

Ik heb interesse
Verhoog mijn rendement